Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) |
500 g |
drożdze instant dr Oetker | 1 torebka |
cukier (najlepiej brązowy) | 1 łyżka |
sól | 1 łyżeczka |
olej | 2 łyżki |
woda | około 2 szklanki |
żelatyna | 1 łyżeczka |
kabanosy bezglutenowe | 1 paczka |
pomidorki koktajlowe (cherry) | kilkanaście sztuk |
natka pietruszki, oregano, tymianek | wg uznania |
Przygotowanie:
Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić na około 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (około 30 sekund na niskiej mocy) lub wstawiając szklankę do garnka z gorącą wodą. Po rozpuszczeniu powinna mieć postać gęstego, kleistego płynu. Odstawić do ostygnięcia.
Płaskie formy natłuścić olejem i oprószyć mąką.
Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody.
Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone).
Wymieszać, przełożyć do płaskich foremek. Warstwa ciasta powinna mieć grubość 1,5 - 2 cm.
Na wierzchu ułożyć kabanosy i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Posypać np. oregano.
Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.
Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20-30 minut, do lekkiego przyrumienienia.
Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz w tym poście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz