wtorek, 20 maja 2014

Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka)


Według ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :)


Składniki:

mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g
drożdze instant dr Oetker 1 torebka 
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
woda około 2 szklanki
siemię lniane mielone  1 łyżka
koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki
parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody.

Dodać posiekane świeży koperek (ewentualnie suszony). Wymieszać, przełożyć do  foremek, mogą być też papierowe jak do muffinek. Parówki pokroić na plasterki i powtykać w ciasto. (Lepiej głębiej, aby ciasto po urośnięciu przykryło parówki, unikniemy wtedy zbytniego przyrumienienia.)




Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.

Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. 






Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj.


Brak komentarzy: