Według ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :)
Składniki:
mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) | 500 g |
drożdze instant dr Oetker | 1 torebka |
cukier (najlepiej brązowy) | 1 łyżka |
sól | 1 łyżeczka |
olej | 3 łyżki |
woda | około 2 szklanki |
siemię lniane mielone | 1 łyżka |
koperek świeży lub suszony | 1 pęczek lub 2 łyżeczki |
parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe |
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody.
Dodać posiekane świeży koperek (ewentualnie suszony). Wymieszać, przełożyć do foremek, mogą być też papierowe jak do muffinek. Parówki pokroić na plasterki i powtykać w ciasto. (Lepiej głębiej, aby ciasto po urośnięciu przykryło parówki, unikniemy wtedy zbytniego przyrumienienia.)
Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.
Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.
Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz