mąka bezglutenowa | 2 1/2 szklanki |
kakao | 1/4 szklanki |
soda oczyszczona | 1 1/2 łyżeczki |
guma ksantanowa | 1 1/2 łyżeczki |
sól | 1/2 łyżeczki |
gorąca woda | 1 1/2 szklanki |
śliwki suszone | 1 szklanka |
olej kokosowy lub bezmleczna margaryna | 1/2 szklanki |
cukier puder | 1/2 szklanki |
ocet jabłkowy | 2 łyżki |
aromat waniliowy | pół łyżeczki |
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Formę nałuść i oprósz mąką.
Zalej suszone śliwki gorącą wodą i pozostaw je na 10 minut.
Natłuść formę do ciasta masłem i oprósz mąką.
Wymieszaj suche składniki.
Śliwki zalane wodą, olej kokosowy, ocet i aromat waniliowy rozetrzyj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj na gładką masę. Przełóż mieszankę do formy.
Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temp. temp. 180 C około 25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz