poniedziałek, 19 maja 2014

Budyń z kaszą jaglaną i bananem (bez glutenu, jajek i mleka)

budyń bezglutenowy waniliowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe  1/2 litra
kasza jaglana ugotowana 1 szklanka
banan  1 szt
żurawina suszona lub rodzynki 1/4 szklanki
cynamon
konfitura owocowa lub syrop daktylowy do polania



Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu używając do tego dozwolonego mleka. Zaraz po zagotowaniu wkroić banana, zamieszać. Dodać ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, bakalie. Jeśli ktoś lubi, można doprawić cynamonem.
Przełożyć do miseczek. Przybrać konfiturą owocową lub polać syropem daktylowym. Inne opcje - oprószyć cynamonem, kakao lub wiórkami czekolady.

Warto "przemycić" w budyniu tochę kaszy jaglanej - jest jest bardzo zdrowa, działa na organizm odkwaszająco i reguluje przemianę materii.




Akcja bez nabiału

Brak komentarzy: