Te delikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom.
mięso mielone z indyka | 500 g |
kasza jaglana ugotowana na sypko | 1/2 szklanki |
mąka kukurydziana lub jaglana | 2 łyżki |
marchewka ugotowana | 2 szt |
majeranek, sól | wg uznania |
lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) |
Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście, jeśli preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz