piątek, 30 maja 2014

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną (bez glutenu, mleka i jajek)

Te delikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom.

Składniki :

mięso mielone z indyka 500 g
kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki
mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki
marchewka ugotowana 2 szt
majeranek, sól wg uznania
lub świeże zioła (np. tymianek, koperek)

Przygotowanie:

Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście, jeśli preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.



Brak komentarzy: