Te delikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom.
| mięso mielone z indyka | 500 g |
| kasza jaglana ugotowana na sypko | 1/2 szklanki |
| mąka kukurydziana lub jaglana | 2 łyżki |
| marchewka ugotowana | 2 szt |
| majeranek, sól | wg uznania |
| lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) |
Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście, jeśli preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz