Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :)
Składniki:
skrobia kukurydziana | 1 szklanka |
mąka kukurydziana | 1 szklanka |
margaryna bezmleczna lub masło |
200 g |
cukier puder | 1/2 szklanki |
karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) | 2 łyżeczki |
daktyle lub morele suszone | 6 szt. |
aromat cytrynowy | kilka kropli |
cukier waniliowy imbir mielony cynamon żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) |
2 łyżeczki 1/2 łyżeczki 1/2 łyżeczki |
na lukier: | |
cukier puder | 0,5 szklanki |
sok z połowy cytryny lub woda Przygotowanie: |
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.
Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki.
Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C.
Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia.
Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.
Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.
3 komentarze:
cudowne :) fajnie musiało pachnieć przy pieczeniu :)
Przepis bardzo poetycki,brzmi przepysznie, szkoda,że nie można spróbować. :-)))
Zapach pierników mamy we krwi - mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu a to zobowiązuje ;)
Prześlij komentarz