czwartek, 10 lipca 2014

"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek

Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i  ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje  :)


Składniki:

skrobia kukurydziana 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
margaryna bezmleczna
lub masło 
200 g

cukier puder  1/2 szklanki
karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki

daktyle lub morele suszone 6 szt.
aromat cytrynowy kilka kropli
cukier waniliowy
imbir mielony
cynamon
żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone)
2 łyżeczki
1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki



na lukier:
cukier puder 0,5 szklanki
sok z połowy cytryny lub woda

Przygotowanie:

Daktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę. 
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. 
Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki.
Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C. 
Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia. 

Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.

3 komentarze:

Gosia Szulc pisze...

cudowne :) fajnie musiało pachnieć przy pieczeniu :)

TheArixes pisze...

Przepis bardzo poetycki,brzmi przepysznie, szkoda,że nie można spróbować. :-)))

głodny alergik pisze...

Zapach pierników mamy we krwi - mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu a to zobowiązuje ;)