Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i  ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje  :)
Składniki:
| skrobia kukurydziana | 1 szklanka | 
| mąka kukurydziana | 1 szklanka | 
| margaryna bezmleczna lub masło | 200 g | 
| cukier puder | 1/2 szklanki | 
| karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) | 2 łyżeczki | 
| daktyle lub morele suszone | 6 szt. | 
| aromat cytrynowy | kilka kropli | 
| cukier waniliowy imbir mielony cynamon żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) | 2 łyżeczki 1/2 łyżeczki 1/2 łyżeczki | 
| na lukier: | |
| cukier puder | 0,5 szklanki | 
| sok z połowy cytryny lub woda Przygotowanie: | 
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. 
Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki.
Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C. 
Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia. 
Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.
Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka.
 

 
3 komentarze:
cudowne :) fajnie musiało pachnieć przy pieczeniu :)
Przepis bardzo poetycki,brzmi przepysznie, szkoda,że nie można spróbować. :-)))
Zapach pierników mamy we krwi - mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu a to zobowiązuje ;)
Prześlij komentarz