środa, 9 lipca 2014

Budyń z czerwonym ryżem i poziomkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Sezon poziomkowy w pełni, więc tym razem budyń śniadaniowy z czerwonym i brązowym ryżem oraz dodatkiem pachnących poziomek :)





Składniki:

mleko (sojowe, ryżowe lub inne)0,5 litra
ugotowany ryż czerwony i brązowy1 szklanka
cukier waniliowy0,5 łyżeczki
poziomki0,5 szklanki
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru2 łyżki



Przygotowanie:

Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać poziomki, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek, ostudzić.

3 komentarze:

Kasia, Kuchnia Nastrojowa pisze...

Rewelacyjny jest ten budyń, a do tego poziomki, pycha

Gosia Szulc pisze...

poziomki mniaaaaaam! szkoda, że zawsze ich jest tak malutko :(

Gosia B. pisze...

taki deser chętnie bym zjadła:)