środa, 2 lipca 2014

Naleśniki gryczane z nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Tym razem kupiłam do przetestowania bezglutenowy miks na ciasto pierogowo-naleśnikowe. Niestety naleśniki przygotowane z niego w wersji bezjajecznej nie spełniły moich oczekiwań. Pewnie lepsze rezultaty można osiągnąć dodając do ciasta jajka.  Ja zamiast nich dodałam łuski z nasion babki, które sprawdziły się wcześniej doskonale w naleśnikach z mąki jaglanej, oraz mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze, a  konfiturą z nektarynek smakowały wyśmienicie :)



Składniki:


mix na ciasto naleśnikowe bezglutenowe 1 szklanka
mąka gryczana  0,5 szklanki
łupiny z nasion babki (np. Ispagul) 2 łyżeczki
mleko sojowe, ryżowe lub inne 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka

Przygotowanie:


Łupiny z nasion babki jajowatej (do kupienia w każdej aptece) zmieszać z mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej kaszy). Dodać mleko i wodę, wymieszać aby nie było grudek. Smażyć na lekko rozgrzanej patelni. Ciasto z czasem gęstnieje, w razie potrzeby dolać wody.



1 komentarz:

Gosia Szulc pisze...

zagadkowe te łupiny, nigdy o nich nie słyszałam :)