wtorek, 1 lipca 2014

Gulasz grzybowy z kaszą gryczaną (bez glutenu, mleka i jajek)

Pachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i  malinowymi pomidorami. 



Składniki:

mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g
cebula 3 szt
grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g
jabłka 2 szt
skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki
olej do smażenia kilka łyżek
sól
papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje.

Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty majeranku - świetnie podkreśla jej smak.



1 komentarz:

Kinga Łucja pisze...

Ciekawy wpis.

Pozdrawiam :)

nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com