Pachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i  malinowymi pomidorami. 
Składniki:
| mięso gulaszowe (wieprzowina) | 500 g | 
| cebula | 3 szt | 
| grzyby (podgrzybki, borowiki) | 300 g | 
| jabłka | 2 szt | 
| skrobia ryżowa lub kukurydziana | 2 łyżki | 
| olej do smażenia | kilka łyżek | 
| sól | |
| papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) | |
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty majeranku - świetnie podkreśla jej smak.
 

 
1 komentarz:
Ciekawy wpis.
Pozdrawiam :)
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Prześlij komentarz