Dzisiaj śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i brązowego ryżu.
Składniki:
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 0,5 litra |
ugotowany ryż brązowy ugotowane ziarno quinoa | 0,5 szklanki 0,5 szklanki |
cukier waniliowy | 0,5 łyżeczki |
daktyle | około 10 szt |
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy | 1 łyżka |
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru cynamon (i/lub kardamon) | 3 łyżki szczypta |
Przygotowanie:
Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy słodzonego mleka to dosładzanie nie jest konieczne). Następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać pokrojone daktyle, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz