Dzisiaj śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i brązowego ryżu. 
Składniki:
| mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 0,5 litra | 
| ugotowany ryż brązowy ugotowane ziarno quinoa | 0,5 szklanki 0,5 szklanki | 
| cukier waniliowy | 0,5 łyżeczki | 
| daktyle | około 10 szt | 
| cukier brązowy, miód lub syrop z agawy | 1 łyżka | 
| skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru cynamon (i/lub kardamon) | 3 łyżki szczypta | 
Przygotowanie:
Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy słodzonego mleka to dosładzanie nie jest konieczne). Następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać pokrojone daktyle, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek.
 

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz