czwartek, 24 lipca 2014

Budyń z quinoa, ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek)


Dzisiaj śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i brązowego ryżu. 


Składniki:

mleko (sojowe, ryżowe lub inne)0,5 litra
ugotowany ryż brązowy
ugotowane ziarno quinoa
0,5 szklanki
0,5 szklanki
cukier waniliowy0,5 łyżeczki
daktyleokoło 10 szt
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy1 łyżka 
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru
cynamon (i/lub kardamon)
3 łyżki

szczypta



Przygotowanie:

Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy słodzonego mleka to dosładzanie nie jest konieczne). Następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać pokrojone daktyle, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek.

Brak komentarzy: