środa, 2 lipca 2014

Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką

Ta kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty. 


Składniki:

kapusta pekińska 1 szt
papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt
seler naciowy 1 szt
rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki
szczypiorek 1 pęczek
przyprawy - sól, kolorowy pieprz 

Sos - w zależności od wymogów diety:

wersja bezglutenowa:
jogurt naturalny150 ml
majonez bezglutenowy100 ml
wersja bez jaj:
jogurt naturalny150 ml
majonez sojowy (niekoniecznie)100 ml
wersja bez mleka/wegetariańska:
majonez (sojowy lub zwykły)100 ml
śmietanka sojowa100 ml
wersja light:
jogurt naturalny niskotłuszczowy200 ml


Przygotowanie:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wypłukać. Wymieszać jogurt/majonez z przyprawami.  Warzywa pokroić na kawałki, wymieszać z sosem, rodzynkami i posiekanym szczypiorkiem.




Lato w pełni!

Brak komentarzy: