Ta kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.
Składniki:
| kapusta pekińska | 1 szt |
| papryka czerwona, zielona, żółta | po 1 szt |
| seler naciowy | 1 szt |
| rodzynki królewskie lub żurawina | 1/2 szklanki |
| szczypiorek | 1 pęczek |
Sos - w zależności od wymogów diety:
| wersja bezglutenowa: | |
| jogurt naturalny | 150 ml |
| majonez bezglutenowy | 100 ml |
| wersja bez jaj: | |
| jogurt naturalny | 150 ml |
| majonez sojowy (niekoniecznie) | 100 ml |
| wersja bez mleka/wegetariańska: | |
| majonez (sojowy lub zwykły) | 100 ml |
| śmietanka sojowa | 100 ml |
| wersja light: | |
| jogurt naturalny niskotłuszczowy | 200 ml |
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wypłukać. Wymieszać jogurt/majonez z przyprawami. Warzywa pokroić na kawałki, wymieszać z sosem, rodzynkami i posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz