Ta kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.
Składniki:
kapusta pekińska | 1 szt |
papryka czerwona, zielona, żółta | po 1 szt |
seler naciowy | 1 szt |
rodzynki królewskie lub żurawina | 1/2 szklanki |
szczypiorek | 1 pęczek |
Sos - w zależności od wymogów diety:
wersja bezglutenowa: | |
jogurt naturalny | 150 ml |
majonez bezglutenowy | 100 ml |
wersja bez jaj: | |
jogurt naturalny | 150 ml |
majonez sojowy (niekoniecznie) | 100 ml |
wersja bez mleka/wegetariańska: | |
majonez (sojowy lub zwykły) | 100 ml |
śmietanka sojowa | 100 ml |
wersja light: | |
jogurt naturalny niskotłuszczowy | 200 ml |
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wypłukać. Wymieszać jogurt/majonez z przyprawami. Warzywa pokroić na kawałki, wymieszać z sosem, rodzynkami i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz