piątek, 4 lipca 2014

Chłodnik z jabłkiem i bazylią (bez glutenu, mleka i jajek)


Składniki:

botwinka 1 pęczek
ogórek kiszony lub świeży 2 szt.
jabłko 1 szt.
śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml
koperek świeży siekany 1 łyżka
bazylia świeża kilka listków
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Botwinkę  pokroić, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Zalać wrzątkiem i ugotować. Wystudzić. Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Jeśli używamy słodkiej śmietanki sojowej lub innego zamiennika jogurtu, to lepiej dodać kiszone ogórki aby smak był bardziej kwaskowaty.
Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku.


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Brak komentarzy: