czwartek, 10 lipca 2014

Krem z zielonego groszku z szafranem i rozmarynem (bez glutenu, mleka, jajek)

Lekka, dietetyczna zupa ze świeżego groszku, z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki i jabłka.



Składniki:


zielony groszek  1 szklanka
ziemniaki 4-5 szt.
marchewka 1 szt.
jabłko 1 szt.
rozmaryn świeży 1/2 łyżeczki 
szafran  1 szczypta
sól do smaku
mleko sojowe, ryżowe lub inne 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić na kawałki, dodać groszek, zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować do miękkości. Dodać obrane, pokrojone na kawałki jabłko, szafran i chwilę pogotować. Dodać posiekane liście rozmarynu. Zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Zabielić mlekiem. 





Zielony groszek na różne sposoby

1 komentarz:

Gosia Szulc pisze...

uwielbiam ten "prawdziwy" groszek, nie konserwowy :) do tego ślicznie wygląda :)