środa, 9 lipca 2014

Fasolka szparagowa z sezamową polewą (bez glutenu, mleka i jajek)

Zamiast tradycyjnej  bułki tartej na maśle proponuję coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego - polewę z mielonego sezamu i siemienia lnianego. Świetna również do kalafiora. Pycha, polecam :)






Składniki :

mielony sezam 1 łyżeczka
siemię lniane mielone  1 łyżeczka
masło lub margaryna bezmleczna 2 łyżki
olej lniany lub sezamowy 1 łyżka

Przygotowanie:

Siemię lniane (używam złociste odtłuszczone) wymieszać z mąką sezamową, przyrumienić lekko na maśle. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać olej np. lniany budwigowy.


Lato w pełni!

4 komentarze:

marrrgott pisze...

Sezamowy dodatek do fasolki to interesujący pomysł :-) Mam jednak pytanie w kwestii margaryny lub masła bezmlecznego - gdzie taki produkt można kupić? Czy jest on dostępny w marketach lub zwykłych sklepach? Pozdrawiam gorąco :-)

Unknown pisze...

Margarynę bezmleczną można znaleźć w marketach, trzeba poszukać takiej bez dodatku mleka, serwatki, śmietany itp. Masło klarowane nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy, przy uczuleniu na białko mleka lepiej go unikać. Można użyć też tłuszczu kokosowego, lub tylko oleju.

samazlodycz pisze...

super zamiennik dla bułki tartej, na bank wykorzystam, bo nie lubię warzyw tak po prostu "z wody" :)

Małgorzata Bandzarewicz pisze...

Super propozycja:)