środa, 2 lipca 2014

Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek)

 Testowałam już wiele bezglutenowych panierek, z których większość rozczarowała mnie bo wyjątkowo nie lubię gdy podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :)




Składniki:

bakłażan 1 szt
sól pół łyżeczki
pieprz czarny szczypta
papryka słodka pół łyżeczki
mąka kukurydziana 3 łyżki
siemię lniane mielone 1 łyżka
woda  około pół szklanki

Przygotowanie:

Bakłażana obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości 0,5 cm. 
Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać wodę i przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody. Plastry bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy: