Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek)
Testowałam już wiele bezglutenowych panierek, z których większość rozczarowała mnie bo wyjątkowo nie lubię gdy podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze, zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :)
Składniki:
bakłażan |
1 szt |
sól |
pół łyżeczki |
pieprz czarny |
szczypta |
papryka słodka |
pół łyżeczki |
mąka kukurydziana |
3 łyżki |
siemię lniane mielone |
1 łyżka |
woda |
około pół szklanki |
Przygotowanie:
Bakłażana obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości 0,5 cm.
Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać wodę i przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody. Plastry bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz