piątek, 4 lipca 2014

Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek)

 Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień. 


Składniki:
mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponka
mandarynki 3 szt
zielone pestki z dyni 1 łyżka
orzeszki piniowe 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczka
sól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszki

Przygotowanie:
Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem, solą i cukrem (zamiast cukru można użyć syropu z agawy lub miodu). 

Polać sałatkę i posypać przyprawami.


Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz:

Gosia Szulc pisze...

cudne kolory w tej sałatce :)