poniedziałek, 14 lipca 2014

Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla

"Nie chcę tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)






Roladki nektarynkowe

Składniki na około 12 szt:
filet piersi kurczaka 500 g
musztarda słodka brązowa 2 łyżki
miód 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
posypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżki
olej lub oliwa 1 łyżka
1 nektarynka

Przygotowanie:

Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia.


Roladki z kurczaka z nektarynkami




Tort kiełbaskowo - boczkowy

Składniki:

Kiełbasa śląska 0,5 kg
Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg
Boczek plastry 0,3 kg 
przyprawa grillowa, papryka, sól
olej
miniaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk
majonez - około 3 łyżki
świeży rozmaryn i bazylia - po kilka listków
ketchup
połówka jabłka lub kalarepki


Plastry boczku posypać solą, papryką i ulubioną przyprawą grillową. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Patyczki do szaszłyków (lepsze grube) namoczyć w wodzie. Owinąć ciasno boczek wokół patyczków, tworząc spiralę. Grillować do lekkiego przyrumienienia.

Kiełbaski posmarować olejem, posypać przyprawą i grillować do przypieczenia.

Na środku talerza położyć połówkę jabłka lub kalarepki, wokół ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.





Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję ;)



zBLOGowani.pl

1 komentarz:

Gosia Szulc pisze...

hahahahahahha mega mega :D takim tortem to bym nie pogardziła, za tydzień urodziny, więc chyba się skuszę :D