Sezon poziomkowy w pełni, więc tym razem budyń śniadaniowy z czerwonym i brązowym ryżem oraz dodatkiem pachnących poziomek :)
Składniki:
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 0,5 litra |
ugotowany ryż czerwony i brązowy | 1 szklanka |
cukier waniliowy | 0,5 łyżeczki |
poziomki | 0,5 szklanki |
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy | 1 łyżka |
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru | 2 łyżki |
Przygotowanie:
Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać poziomki, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek, ostudzić.
3 komentarze:
Rewelacyjny jest ten budyń, a do tego poziomki, pycha
poziomki mniaaaaaam! szkoda, że zawsze ich jest tak malutko :(
taki deser chętnie bym zjadła:)
Prześlij komentarz