Moje dzieci nie przepadają za muesli ani granolą, trzeba użyć podstępu aby przemycić coś zdrowego na śniadanie - najskuteczniejszy sposób to zatopienie tego w budyniu ;)
Składniki:
| ryż biały | 1 łyżka |
| ryż brązowy | 1 łyżka |
| ryż czerwony | 1 łyżka |
| ryż dziki | 1 łyżka |
| mleko sojowe, ryżowe lub inne | 2 szklanki |
| kakao lub karob | 1 łyżeczka |
| skrobia kukurydziana lub budyń bezglutenowy |
2 łyżki |
| syrop z agawy, miód lub cukier | do smaku |
| pestki z dyni | 1 łyżka |
| pestki słonecznika | 1 łyżka |
| płatki migdałowe esencja waniliowa |
1 łyżka 1 łyżeczka |
Przygotowanie:
Ryż zalać wrzątkiem i ugotować na miękko, ewentualny nadmiar wody odcedzić. Skrobię lub budyń i kakao rozmieszać z 1/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Wlać skrobię, mieszając zagotować do zgęstnienia. Dodać ryż, pestki i dosłodzić do smaku.
1 komentarz:
Ciekawy ten deser.
Prześlij komentarz