wtorek, 27 maja 2014

Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek)

Pyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła.


Składniki:

mąka kukurydziana



2 szklanki
margaryna bezmleczna 1 kostka
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 torebka
5 jabłek
rodzynki, cynamon - wg uznania
cukier - do smaku

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dolać kilka łyżek wody i udusić na małym ogniu. Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania. 
Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką kukurydzianą.  Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na dwie części (uformować dwie kulki). Włożyć na 10-15 minut do zamrażarki.  

Formę (może byż tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką kukurydzianą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia)

1 komentarz:

TheArixes pisze...

wygląda apetycznie