siemię lniane mielone |
1 łyżeczka |
mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej | po 2 łyżki |
mleko sojowe lub ryżowe | około 200 ml |
olej | 1 łyżeczka |
Przygotowanie:
Wymieszać mąki i siemię lniane. Dodać wodę, rozmieszać mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się ciasta na patelni.
Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia.
4 komentarze:
Dziękuję za fajne przepisy dla bezglutenowców, są pomocne w urozmaiceniu diety, pozdrawiam :)
Na pewno wypróbuję, przepisy bez mleka i jajek są dla nas bezcenne. O glutenie nie wspomnę (celiakia).
Mam pytanie z innej kategorii, gdzie dostałaś taki talerzyk z krecikiem? Jest świetny, spodobał się mojemu dziecku :)
Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisów :) Talerzyk z krecikiem to prezent od Cioci, przywieziony chyba z Pragi ;)
Dziękuję za bloga, za przepisy, za inspiracje!!!
A te naleśniorki fantastyczne, co prawda grubsze mi wyszły, ale przypominające normalne, a nie pseudo-placki.
Dziękuję raz jeszcze.
Prześlij komentarz