To pachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :)
Składniki ciasta:
mleko sojowe lub ryżowe | 1 szklanka |
ocet jabłkowy | 2 łyżeczki |
olej | 1/2 szklanki |
mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) | 1 i 1/2 szklanki |
mąka kokosowa | 1/2 szklanki |
proszek do pieczeniasoda | 1 łyżeczka1/3 łyżeczki |
cukier puder | 1/2 szklanki |
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Do mleka wlać ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut.
Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostki
Przygotowanie:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.
1 komentarz:
Prosze bardzo! Oto dowod, ze bez mleka i jajek tez mozna prawdziwe cuda upiec!
:)
Bardzo mi milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Prześlij komentarz