Pachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i malinowymi pomidorami.
Składniki:
mięso gulaszowe (wieprzowina) | 500 g |
cebula | 3 szt |
grzyby (podgrzybki, borowiki) | 300 g |
jabłka | 2 szt |
skrobia ryżowa lub kukurydziana | 2 łyżki |
olej do smażenia | kilka łyżek |
sól | |
papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) |
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty majeranku - świetnie podkreśla jej smak.
1 komentarz:
Ciekawy wpis.
Pozdrawiam :)
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Prześlij komentarz