Składniki :
mielony sezam | 1 łyżeczka |
siemię lniane mielone | 1 łyżeczka |
masło lub margaryna bezmleczna | 2 łyżki |
olej lniany lub sezamowy | 1 łyżka |
Przygotowanie:
Siemię lniane (używam złociste odtłuszczone) wymieszać z mąką sezamową, przyrumienić lekko na maśle. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać olej np. lniany budwigowy.
4 komentarze:
Sezamowy dodatek do fasolki to interesujący pomysł :-) Mam jednak pytanie w kwestii margaryny lub masła bezmlecznego - gdzie taki produkt można kupić? Czy jest on dostępny w marketach lub zwykłych sklepach? Pozdrawiam gorąco :-)
Margarynę bezmleczną można znaleźć w marketach, trzeba poszukać takiej bez dodatku mleka, serwatki, śmietany itp. Masło klarowane nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy, przy uczuleniu na białko mleka lepiej go unikać. Można użyć też tłuszczu kokosowego, lub tylko oleju.
super zamiennik dla bułki tartej, na bank wykorzystam, bo nie lubię warzyw tak po prostu "z wody" :)
Super propozycja:)
Prześlij komentarz