środa, 9 lipca 2014

Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek)

Ciemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi się oprzeć. Nawet część rodziny, która nie jest na diecie i omija z daleka bezglutenowe pieczywo, skusiła się na więcej niż kilka kanapek ;)



Składniki:

mąka gryczana
mąka kukurydziana
skrobia kukurydziana
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
karob mielony2 łyżeczki
błonnik gryczany
siemię lniane mielone
3 łyżki
4 łyżki
miód lub brązowy cukier1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże instant7 g
olej (użyłam rzepakowy)3 łyżki
woda 1 szklanka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)
kminek mielony
kolendra mielona 
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. 
Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.

Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowe w środku. 
Chleb nie wyrasta bardzo wysoki - mój ma nawet płaski wierzch jak klasyczny pumpernikiel :)

Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.


3 komentarze:

KasiuLove pisze...

myślisz, że uda się omijając karob? bo nie mam ( nie mówiąc juz o tym, że nie wiem co to jest hihi )

Unknown pisze...

Karob to mielony chleb świętojański, dodaję go ze względu na ciemny brązowy kolor i ładny zapach. Można zastąpić go kawą typu "cykoria instant" z prażonej cykorii i inuliny, ewentualnie dodać trochę kakao.

KasiuLove pisze...

fajnie, dzięki. resztę mam. będę działać wieczorem.