Ciemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi się oprzeć. Nawet część rodziny, która nie jest na diecie i omija z daleka bezglutenowe pieczywo, skusiła się na więcej niż kilka kanapek ;)
Składniki:
mąka gryczana mąka kukurydziana skrobia kukurydziana | 1 szklanka 1 szklanka 1 szklanka |
karob mielony | 2 łyżeczki |
błonnik gryczany siemię lniane mielone | 3 łyżki 4 łyżki |
miód lub brązowy cukier | 1 łyżka |
sól | 1 łyżeczka |
drożdże instant | 7 g |
olej (użyłam rzepakowy) | 3 łyżki |
woda | 1 szklanka |
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) kminek mielony kolendra mielona | 1 szklanka 1 łyżeczka 1 łyżeczka |
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast.
Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowe w środku.
Chleb nie wyrasta bardzo wysoki - mój ma nawet płaski wierzch jak klasyczny pumpernikiel :)
Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.
3 komentarze:
myślisz, że uda się omijając karob? bo nie mam ( nie mówiąc juz o tym, że nie wiem co to jest hihi )
Karob to mielony chleb świętojański, dodaję go ze względu na ciemny brązowy kolor i ładny zapach. Można zastąpić go kawą typu "cykoria instant" z prażonej cykorii i inuliny, ewentualnie dodać trochę kakao.
fajnie, dzięki. resztę mam. będę działać wieczorem.
Prześlij komentarz