Roladki nektarynkowe
Składniki na około 12 szt:
filet piersi kurczaka 500 g
musztarda słodka brązowa 2 łyżki
miód 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
posypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżki
olej lub oliwa 1 łyżka
1 nektarynka
Przygotowanie:
Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia.
Roladki z kurczaka z nektarynkami |
Tort kiełbaskowo - boczkowy
Składniki:
Kiełbasa śląska 0,5 kg
Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg
Boczek plastry 0,3 kg
przyprawa grillowa, papryka, sól
olej
miniaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk
majonez - około 3 łyżki
świeży rozmaryn i bazylia - po kilka listków
ketchup
połówka jabłka lub kalarepki
Plastry boczku posypać solą, papryką i ulubioną przyprawą grillową. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Patyczki do szaszłyków (lepsze grube) namoczyć w wodzie. Owinąć ciasno boczek wokół patyczków, tworząc spiralę. Grillować do lekkiego przyrumienienia.
Kiełbaski posmarować olejem, posypać przyprawą i grillować do przypieczenia.
Na środku talerza położyć połówkę jabłka lub kalarepki, wokół ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.
Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję ;) |
1 komentarz:
hahahahahahha mega mega :D takim tortem to bym nie pogardziła, za tydzień urodziny, więc chyba się skuszę :D
Prześlij komentarz