Składniki:
kasza jaglana ugotowana na miękko | 1 szklanka |
mleko ryżowe, sojowe lub inne | 1,5 szklanki |
dojrzały banan | 1 szt |
daktyle | 8 szt |
agar lub żelatyna | 2 łyżeczki |
Polewa: krówki sojowe | 4-5 szt |
mleko sojowe | 2 łyżki |
Dla osób uczulonych na soję zamiast polewy krówkowej polecam syrop daktylowy lub z agawy.
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach (gdy zmiękną) odlać nadmiar wody.
Żelatynę (lub agar) zalać 3 łyżkami mleka i zostawić aby spęczniała.
Resztę mleka zagotować, wyłączyć kuchenkę, dodać żelatynę/agar i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego mleka wrzucić daktyle, pokrojonego banana, kaszę i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem)
Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej nie rozpuszczać w garnku na kuchence, bo bardzo łatwo przypalić ;)
3 komentarze:
świetne i zdrowe słodkie "co nieco" :)
fajny blog ;) ciekawy ;) bede zaglądać ;)
W wolnej chwili zapraszam do siebie :)
http://blogowszystkimevi.bloog.pl
świetnie wygląda :) no i do tego zdrowy :)
Prześlij komentarz