wtorek, 21 października 2014

Jaglany deser daktylowo bananowy (bez mleka, jajek i glutenu)

Tym razem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje  - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem wyjątkowo przypadł nam do gustu. Deserki nalewamy do silikonowych foremek, które są bardzo wygodne, bo dzieci mogą same chwycić sobie serek z lodówki, kiedy mają ochotę na coś pysznego ;) 




Można przygotować wersję wegańską (z agarem) lub z żelatyną.

Składniki:
kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka
mleko ryżowe, sojowe lub inne1,5 szklanki
dojrzały banan1 szt
daktyle8 szt
agar lub żelatyna2 łyżeczki
Polewa:
krówki sojowe
4-5 szt
mleko sojowe2 łyżki

Dla osób uczulonych na soję zamiast polewy krówkowej polecam syrop daktylowy lub z agawy.

Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach (gdy zmiękną) odlać nadmiar wody.
Żelatynę (lub agar) zalać 3 łyżkami mleka i zostawić aby spęczniała.
Resztę mleka zagotować, wyłączyć kuchenkę, dodać żelatynę/agar i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego mleka wrzucić daktyle, pokrojonego banana, kaszę i zmiksować  za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem)

Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej nie rozpuszczać w garnku na kuchence, bo bardzo łatwo przypalić ;)






3 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

świetne i zdrowe słodkie "co nieco" :)

KREJZOLCIA90 pisze...

fajny blog ;) ciekawy ;) bede zaglądać ;)

W wolnej chwili zapraszam do siebie :)

http://blogowszystkimevi.bloog.pl

Gosia Szulc pisze...

świetnie wygląda :) no i do tego zdrowy :)