piątek, 31 października 2014

Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek)

Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem  kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. 


Składniki:


kapusta pekińskamała główka
makaron z fasoli mung (przezroczysty)100g
filet z kurczaka400g
papryka1 szt
dynia (kostka)1 szklanka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
czosnek, kolendra 

(lub mieszanka przypraw typu kebab-gyros)
papier ryżowyokoło 30 dużych arkuszy
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić. 
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu.
Makaron pokroić na kawałki około 3 cm. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
Arkusz papieru ryżowego moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz, zawinąć boki do środka i dociskając zwijać w rulonik. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Poniżej zdjęcia obrazujące jak zawijać sajgonki ;)






Brak komentarzy: