Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli.
kapusta pekińska | mała główka |
makaron z fasoli mung (przezroczysty) | 100g |
filet z kurczaka | 400g |
papryka | 1 szt |
dynia (kostka) | 1 szklanka |
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra (lub mieszanka przypraw typu kebab-gyros) | |
papier ryżowy | około 30 dużych arkuszy |
Przygotowanie:
Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu.
Makaron pokroić na kawałki około 3 cm. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
Arkusz papieru ryżowego moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz, zawinąć boki do środka i dociskając zwijać w rulonik. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Poniżej zdjęcia obrazujące jak zawijać sajgonki ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz