poniedziałek, 20 października 2014

Śniadanie - budyń malinowy z kaszą jaglaną i granatem (bez glutenu, mleka i jajek)

Ciepły budyń sprawdza się świetnie zwłaszcza w pochmurne jesienne i zimowe poranki. 


Składniki:
kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka
mleko ryżowe, sojowe lub inne 2 szklanki
sok malinowy (lub wiśniowy) 1/4 szklanki
skrobia ziemniaczana  1 łyżka
skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1 łyżka
granat 1/4 szt

Zamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej bez dodatku sztucznych barwników. 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować po uprażeniu - przepis tutaj. (ja zwykle gotuję wieczorem żeby rano oszczędzić cenny czas ;)

1,5 szklanki mleka zagotować, w pozostałej ilości zimnego mleka rozprowadzić skrobię. Do wrzącego mleka wlać skrobię i mieszając zagotować do zgęstnienia. Dodać sok, kaszę jaglaną i wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku.


2 komentarze:

Anna i Elżbieta Krzyczkowskie pisze...

mmm... ale mam ochotę na taką różową słodycz. Wygląda cudnie.

:) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)

Chocolate Stop Tempting pisze...

Ciekawy pomysł :)