poniedziałek, 20 października 2014

Zupa jarzynowa z kapustą, pomidorami i papryką

Jesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;)



Składniki:


kapusta świeża
1/4 główki
papryka1 szt
pomidory2 szt
marchew2 szt
ziemniaki4-5 szt
koperek1 łyżeczka
sól, pieprzdo smaku
oliwa lub olej
filet z indyka lub kurczaka
1 łyżeczka
200 g

Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor ;) 

Przygotowanie:

Mięso ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne paski.
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso,  zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek (świeży lub suszony).


2 komentarze:

Anna i Elżbieta Krzyczkowskie pisze...

My - alergicy, chyba mamy ze sobą bardzo dużo wspólnego, bo ja też robię bardzo często tą zupę. Uwielbiamy ją. Wszyscy bezglutenowcy i nie tylko.

:) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)

Ewa J.B pisze...

Bardzo apetycznie ta zupka się prezentuję ,wygląda smakowicie ..
Takie zupki bardzo lubię ..
Pyszności )