Jesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;)
Składniki: kapusta świeża | 1/4 główki |
papryka | 1 szt |
pomidory | 2 szt |
marchew | 2 szt |
ziemniaki | 4-5 szt |
koperek | 1 łyżeczka |
sól, pieprz | do smaku |
oliwa lub olej filet z indyka lub kurczaka | 1 łyżeczka 200 g |
Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor ;)
Przygotowanie:
Mięso ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne paski.
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso, zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek (świeży lub suszony).
2 komentarze:
My - alergicy, chyba mamy ze sobą bardzo dużo wspólnego, bo ja też robię bardzo często tą zupę. Uwielbiamy ją. Wszyscy bezglutenowcy i nie tylko.
:) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)
Bardzo apetycznie ta zupka się prezentuję ,wygląda smakowicie ..
Takie zupki bardzo lubię ..
Pyszności )
Prześlij komentarz