Składniki:
kiszona kapusta | 2 kg |
świeża kapusta | 1 główka około 2 kg |
grzyby suszone | około 50 g |
śliwki suszone | 200 g |
kiełbasa | około 400 g |
filet z indyka lub kurczaka | około 400 g |
pieczona wieprzowina lub wołowina (ew. surowe) | około 300 g |
czosnek | 1 ząbek |
koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) | puszka 70 g |
ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec | po kilka szt. |
kolendra mielona | 0,5 łyżeczki |
słodka papryka | 1 łyżeczka |
majeranek, tymianek | 0,5 łyżeczki |
kminek mielony | 0,25 łyżeczki |
sól, pieprz | do smaku |
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie. Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut, następnie wylewamy wodę. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, gdy po kilku minutach zmiękną, odcedzamy i kroimy. Podobnie postępujemy z suszonymi śliwkami - zwłaszcza jeśli były konserwowane dwutlenkiem siarki lub sorbinianem potasu trzeba je dobrze wypłukać gorącą wodą. Surowe mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na smalcu lub oleju.
Oba rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.
Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu ma większe tendencje do przypalania). Najlepsze efekty osiągniemy doprowadzając bigos do wrzenia i potem pozostawiając go do ostygnięcia, powtarzając cykl co najmniej kilka razy. Im więcej razy odgrzewany, tym smaczniejszy :)
1 komentarz:
nie jestem specjalną fanką tradycyjnej polskiej kuchni, ale jak jest tak zimno to bym z chęcią wciągnęła takie cos :)
Prześlij komentarz