Na jesienne chłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję ;)
Składniki: groch łuskany połówki | 200 g |
marchew | 3 szt |
ziemniaki | 5-6 szt |
seler | 1/4 |
czosnek | 1 ząbek |
majeranek | 1 łyżeczka |
sól, pieprz | do smaku |
liść laurowy kiełbasa zwyczajna lub parówki boczek wędzony (niekoniecznie) |
Osoby uczulone na rośliny strączkowe np. soję czy fasolę powinny zachować ostrożność, gdyż groch może również wywołać u nich uczulenie.
W przygotowaniu grochówki dla dzieci, zwłaszcza alergików najważniejsze jest kilkakrotne wypłukanie grochu - przed namoczeniem aby usunąć zanieczyszczenia, po namoczeniu i po obgotowaniu aby pozbyć się zawartych w nasionach grochu oligosacharydów odpowiedzialnych za dolegliwości trawienne i wzdęcia.
Przygotowanie:
Groch przebieramy, usuwamy ewentualne zanieczyszczenia, pociemniałe nasiona i dokładnie płuczemy. Zalewamy litrem gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wodę wylewamy, nalewamy świeżą i gotujemy kilka minut. Po obgotowaniu ponownie wodę wymieniamy. Gotujemy groch do miękkości, najszybciej w garnku ciśnieniowym. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do grochu warzywa, pokrojoną kiełbasę (opcjonalnie również podsmażony boczek), przyprawy. Gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie i groch się rozpadnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz