wtorek, 7 października 2014

Grochówka dla dzieci

Na jesienne chłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję ;) 



Składniki:


groch łuskany połówki
200 g
marchew3 szt
ziemniaki5-6 szt
seler1/4
czosnek1 ząbek
majeranek1 łyżeczka
sól, pieprzdo smaku
liść laurowy
kiełbasa zwyczajna lub parówki
boczek wędzony (niekoniecznie)

Osoby uczulone na rośliny strączkowe np. soję czy fasolę powinny zachować ostrożność, gdyż groch może również wywołać u nich uczulenie. 
W przygotowaniu grochówki dla dzieci, zwłaszcza alergików najważniejsze jest kilkakrotne wypłukanie grochu - przed namoczeniem aby usunąć zanieczyszczenia, po namoczeniu i po obgotowaniu aby pozbyć się zawartych w nasionach grochu oligosacharydów odpowiedzialnych za dolegliwości trawienne i wzdęcia.

Przygotowanie:

Groch przebieramy, usuwamy ewentualne zanieczyszczenia, pociemniałe nasiona i dokładnie płuczemy. Zalewamy litrem gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wodę wylewamy, nalewamy świeżą i gotujemy kilka minut. Po obgotowaniu ponownie wodę wymieniamy. Gotujemy groch do miękkości, najszybciej w garnku ciśnieniowym. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do grochu warzywa, pokrojoną kiełbasę (opcjonalnie również podsmażony boczek), przyprawy. Gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie i groch się rozpadnie. 

Brak komentarzy: