poniedziałek, 20 października 2014

Kotlet schabowy dla alergika (bez glutenu, bułki, jajek)

Zanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety schabowe - bez mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie zapobiega wysuszeniu i daje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie. 



Składniki:
schab 4 plastry
sięmię lniane mielone  3 łyżki
mąka kukurydziana lub ryżowa 1 łyżka
sól
smalec lub olej do smażenia

Można też zastąpić mąkę skrobią np. z tapioki, lub zrezygnować zupełnie z dodatku mąki.
Zwykle używam mielone nasiona lnu odtłuszczone - do kupienia w każdej aptece, czy supermarkecie.

Przygotowanie:
Mięso rozbić tłuczkiem, posolić (szczyptę soli na jednego kotleta). 
Osobiście nie dodaję do schabowych żadnych dodatkowych przypraw, aby nie przytłumiać naturalnego aromatu ;)
Siemię lniane wymieszać z mąką, obtaczać kotlety mocno dociskając.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia. 




Brak komentarzy: