niedziela, 5 października 2014

Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek)

Dawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło mnie do upieczenia podobnych bezglutenowych ciasteczek. Wyszły pyszne i na pewno zrobię je jeszcze w przyszłości. Zwłaszcza, że własnie przyszło mi na myśl aby upiec je w formie do "orzechów" - wtedy można by pokusić się o wersję nadziewaną kremem :)




Składniki:

skrobia kukurydziana, ryżowa
lub tapioka
1 szklanka
mielone midały0,5 szklanki
wiórki kokosowe0,5 szklanki
siemię lniane mielone1 łyżka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)2 łyżki
margaryna bezmleczna100g
cukier puder0,5 szklanki
aromat waniliowykilka kropli

do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko wegańska polewa do ciast:

masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany)40g
mleko sojowe/ryżowe/kokosowe
w proszku
3 łyżki
cukier puder1 łyżka
aromat waniliowy

3 krople

całe migdały i wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:
Mielony len mieszamy z mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby spęczniał. Miękką margarynę rozcieramy z cukrem i skrobią. Dodajemy len, mieszamy. Dosypujemy mielone migdały i wiórki kokosowe, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wycinamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka. (Można też formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je)

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia. (około 20 minut)

Tłuszcz kakaowy lub kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy mleko w proszku, cukier i aromat, mieszamy do połączenia się składników.

Po wystygnięciu ciasteczek oblewamy je polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na kapkę polewy przyklejamy migdały.







1 komentarz:

gin pisze...

Wyjątkowo urocze maleństwa :)