Chlebek bezglutenowy na bazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia
lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły.
Składniki: mąka gryczana jasna | 2 szklanki |
skrobia ziemniaczana | 1 szklanka |
woda i/lub mleko sojowe | 2 szklanki |
siemię lniane mielone | 3 łyżki |
cukier ciemny brązowy | 1 łyżka |
sól | 1 łyżeczka |
drożdże instant | 1 torebka (7g) |
olej | 3 łyżki |
karob mielony | 2 łyżeczki |
kolendra mielona | 1/2 łyżeczki |
Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą)
Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą.
Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii.
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast.
Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić objętość)
Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić objętość)
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie lub metalowej kratce.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie lub metalowej kratce.
2 komentarze:
Najlepszy chleb bezglutenowy jaki zrobiłam. Super :-)
Najsmaczniejszy chleb bezglutenowy jaki zrobiłam. A przetestowałam już ich wiele z różnych blogów. Super :-)
Prześlij komentarz