niedziela, 14 września 2014

Indyk w sosie grzybowym z orzechami (bez glutenu, mleka i jajek)

Sos inspirowany klasycznym chińskim sosem grzybowym, z drobnymi modyfikacjami ;) Zamiast orzechów ziemnych użyłam mniej alergizujących nerkowców, a zamiast grzybów shitake - podgrzybków i borowików. 


Składniki:


filet z indyka  500 g
cebula 2 szt
grzyby  około 500 g
olej  około 4 łyżki
orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki
sól, pieprz, kolendra mielona do smaku
skrobia kukurydziana lub inna 2 łyżeczki
sos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżka

Przygotowanie:

Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną cebulą. Mięso pokroić w drobną kostkę lub paski, można zamarynować w sosie sojowym, następnie podsmażyć na oleju. Indyka, cebulę i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia.
Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem.

Grzyby

5 komentarzy:

Marcela pisze...

Mniam! kocham indyka i orzechy! bardzo mi się podoba pomysł!

samazlodycz pisze...

mniam, chętnie bym zjadła taki obiadek :) aż dziś kupię indyka, wieki nie robiłam!

Anonimowy pisze...

Kurcze, uczulona na gluten i dzięki Tobie chyba powinnam przetestować orzeszki ziemne. Dzięki za Twój wkład dla bezglutenowców. Pozdrawiam serdecznie.

Sue pisze...

o MATULU! jakie to musi być pyszne!!

Unknown pisze...

Dzięki za miłe słowa :) Orzeszki ziemne są jednym z najczęściej uczulających produktów - warto zwrócić na nie baczną uwagę. Niestety nie ma produktów całkowicie bezpiecznych - na nerkowce czy inne orzechy również zdarzają się często uczulenia, to sprawa bardzo indywidualna. Zachęcam do zajrzenia do zakładki o alergenach krzyżowych http://glodnyalergik.blogspot.com/p/alergie-krzyzowe.html