wtorek, 9 września 2014

Sałatka z melonem, ananasem i tuńczykiem (bez glutenu, mleka i jajek)

Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. Wprawdzie tuńczyk z puszki nie jest  najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne -  wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam ją za cudny żółty kolor :)


Składniki:

kapusta pekińska 1 mała główka
ryż ugotowany na sypko 1/2 szklanki
ananas 1/2 świeżego
lub z puszki
melon (np. galia) 1/2
majonez (użyłam sojowy) 4 łyżki
kurkuma sproszkowana 1/4 łyżeczki
pieprz, sól  do smaku


Przygotowanie:

Kapustę pokroić na drobne kawałki, dosypać ugotowany ryż. Ananasa i melona obrać ze skórki, pokroić. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Polać sosem z majonezu z dodatkiem kurkumy (ewentualnie dosolić), posypać świeżo zmielonym pieprzem. 

5 komentarzy:

Marcela pisze...

mniam! kocham takie sałatki!

Marcela pisze...

mmm... kupiłaś mnie tym przepisem!

Karolina pisze...

Czyta się ten przepis smakowicie :)

Anonimowy pisze...

Dlaczego tunczyk z puszki nie jest zdrowy?

głodny alergik pisze...

Tuńczyk jest jedną z ryb, w których mięsie może znajdować się stosunkowo dużo rtęci. Wynika to głównie z faktu, że jest to długo żyjąca ryba drapieżna - w wyniku zjadania przez nią innych ryb następuje kumulacja rtęci. Oczywiście dużo zależy od stopnia zanieczyszczenia wody w danym akwenie.