piątek, 26 września 2014

Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek)

Ta aromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :)






Składniki:


filety z kurczaka lub indyka   około 0,5 kg

panierka:
sezam mielony 2 łyżki
siemię lniane mielone 2 łyżki
mąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżka
przyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól 

sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Filet pokroić w poprzek na kawałki, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Składniki panierki wymieszać - jeśli marynujemy mięso w sosie sojowym, to nie ma potrzeby dodatkowo dodawać soli.
Mięso odsączyć z marynaty, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Brak komentarzy: