Sos inspirowany klasycznym chińskim sosem grzybowym, z drobnymi modyfikacjami ;) Zamiast orzechów ziemnych użyłam mniej alergizujących nerkowców, a zamiast grzybów shitake - podgrzybków i borowików.
Składniki:
filet z indyka | 500 g |
cebula | 2 szt |
grzyby | około 500 g |
olej | około 4 łyżki |
orzechy nerkowca lub piniowe | 1/4 szklanki |
sól, pieprz, kolendra mielona | do smaku |
skrobia kukurydziana lub inna | 2 łyżeczki |
Przygotowanie:
Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną cebulą. Mięso pokroić w drobną kostkę lub paski, można zamarynować w sosie sojowym, następnie podsmażyć na oleju. Indyka, cebulę i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia.
Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem.
5 komentarzy:
Mniam! kocham indyka i orzechy! bardzo mi się podoba pomysł!
mniam, chętnie bym zjadła taki obiadek :) aż dziś kupię indyka, wieki nie robiłam!
Kurcze, uczulona na gluten i dzięki Tobie chyba powinnam przetestować orzeszki ziemne. Dzięki za Twój wkład dla bezglutenowców. Pozdrawiam serdecznie.
o MATULU! jakie to musi być pyszne!!
Dzięki za miłe słowa :) Orzeszki ziemne są jednym z najczęściej uczulających produktów - warto zwrócić na nie baczną uwagę. Niestety nie ma produktów całkowicie bezpiecznych - na nerkowce czy inne orzechy również zdarzają się często uczulenia, to sprawa bardzo indywidualna. Zachęcam do zajrzenia do zakładki o alergenach krzyżowych http://glodnyalergik.blogspot.com/p/alergie-krzyzowe.html
Prześlij komentarz