Składniki:
popping z amarantusa | 100 g |
popping z gryki | 50 g |
słonecznik łuskany | 100 g |
pestki z dyni | 50 g |
żurawina suszona | 100 g |
siemię lniane mielone | 5 łyżeczek |
skrobia z tapioki | 2 łyżeczki |
woda | 5 łyżek |
syrop z agawy | 2 łyżki |
olej | 1 łyżeczka |
Popping to inaczej ekspandowane nasiona - w handlu dostępne są poppingi z amarantusa i gryki, również z dodatkami np. melasy i migdałów. Jeśli dieta nie wyklucza ryżu, to można dodać też ryż ekspandowany.
Zamiast skrobi z tapioki można użyć mąki z migdałów, kasztanów albo skrobi kukurydzianej, ryżowej lub innej dozwolonej w ramach diety.
Syrop z agawy można zastąpić miodem naturalnym, lub sztucznym w przypadku uczulenia na produkty pszczele.
Siemię lniane wymieszać ze skrobią, dodać wodę i odstawić na kilka minut aby zgęstniało. Dodać olej, syrop z agawy, pestki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać poppingi i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść (wałkiem do ciasta lub dłonią posmarowaną odrobiną oleju).
Piec około 25 minut (do lekkiego przyrumienienia), następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do przestygnięcia, aby masa jeszcze się dosuszyła.
3 komentarze:
genialne te batoniki- idealnie w moim guście, bo jestem fanką zdrowego żywienia :)
Dobry batonik nie jest zly!
A jak jeszcze ma tyle dobrych rzeczy w srodku, to nie mam pytan!
Poprosze!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
oooo jakie zdrowe słodkości :) w dodatku pięknie wyglądają, co rzadko się zdarza przy takich deserkach :)
Prześlij komentarz