niedziela, 14 września 2014

Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek)

Do zrobienia tych batoników zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, której syn nie może jeść zbóż glutenowych, ryżu, kukurydzy i drożdży. Postanowiłam przygotować coś z dostępnych składników - wybór padł na popping z amarantusa i gryki, do tego dorzuciłam pestki ze słonecznika, dyni i żurawinę. Całość spaja kleik z siemienia lnianego ze skrobią z tapioki - sprawdza się bardzo dobrze, batoniki łatwo pokroić a jednocześnie są chrupiące. Rodzinie tak bardzo smakowały, że ledwo zdążyłam kilka sfotografować - zawartość całej blachy zniknęła zanim zdążyła ostygnąć ;) Następnym razem muszę zrobić większą porcję, bo na pewno dobrze sprawdzą się także jako zdrowa przekąska do szkoły czy przedszkola.





Składniki:


popping z amarantusa 100 g
popping z gryki 50 g
słonecznik łuskany 100 g
pestki z dyni 50 g
żurawina suszona 100 g
siemię lniane mielone 5 łyżeczek
skrobia z tapioki 2 łyżeczki
woda  5 łyżek
syrop z agawy  2 łyżki
olej 1 łyżeczka

Popping to inaczej ekspandowane nasiona - w handlu dostępne są poppingi z amarantusa i gryki, również z dodatkami np. melasy i migdałów. Jeśli dieta nie wyklucza ryżu, to można dodać też ryż ekspandowany.
Zamiast skrobi z tapioki można użyć mąki z migdałów, kasztanów albo skrobi kukurydzianej, ryżowej lub innej dozwolonej w ramach diety.
Syrop z agawy można zastąpić miodem naturalnym, lub sztucznym w przypadku uczulenia na produkty pszczele.

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do około 120 stopni C.
Siemię lniane wymieszać ze skrobią, dodać wodę i odstawić na kilka minut aby zgęstniało. Dodać olej, syrop z agawy, pestki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać poppingi i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść (wałkiem do ciasta lub dłonią posmarowaną odrobiną oleju). 
Piec około 25 minut (do lekkiego przyrumienienia), następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do przestygnięcia, aby masa jeszcze się dosuszyła.






Z dziećmi i dla dzieci 2014

3 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

genialne te batoniki- idealnie w moim guście, bo jestem fanką zdrowego żywienia :)

kasia1977 pisze...

Dobry batonik nie jest zly!
A jak jeszcze ma tyle dobrych rzeczy w srodku, to nie mam pytan!
Poprosze!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Gosia Szulc pisze...

oooo jakie zdrowe słodkości :) w dodatku pięknie wyglądają, co rzadko się zdarza przy takich deserkach :)