Bardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :)
Składniki:
Ciasto:
250 g | |
bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana | |
cukier puder | 125 g |
masło lub margaryna bezmleczna | 125 g |
proszek do pieczenia bezglutenowy | 1/2 łyżeczki |
siemię lniane mielone | 1 łyżeczka |
mleko sojowe, ryżowe lub inne | 2 łyżki |
aromat waniliowy | kilka kropel |
Krem budyniowy:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostki
+ kilka nektarynek
Przygotowanie:
Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.
7 komentarzy:
przepięknie wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje :)
Coś dla mojej bratowej właśnie rodzinnie przeszli na dietę bezmleczną i bezglutenową :)
Bajecznie podane!
Pozdrawiam :)
Przepięknie się prezentuje, to coś dla mnie:)
Wygląda pięknie - zachwycający ten nektarynkowy kwiat :)
Piekna tarta!!
wygląda bosko! perfekcyjnie! pychotka :)
Prześlij komentarz