Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.
Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda | 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki |
margaryna bezmleczna | 1 kostka 200g |
cukier puder | 1/2 szklanki |
cukier waniliowy | 1 torebka |
około 7-8 jabłek | |
rodzynki, cynamon - wg uznania | |
cukier - do smaku żelki - pianki do grillowaniaPrzygotowanie: |
Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać siemię lniane zmieszane z mlekiem, wymieszać z mąką. Wyrobić gładkie ciasto.
Formy (może być tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 minut w nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły.
Ciasta z mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone tracą posmak goryczki.
1 komentarz:
Mmm, cudownie słodziutka :)
Prześlij komentarz