Składniki:
ciecierzyca | 1 szklanka suchej lub 2 puszki konserwowej |
dojrzałe pomidory | kilka sztuk |
przecier / koncentrat pomidorowy | 1 szklanka / mała puszka |
skrobia kukurydziana lub tapioka | 2 łyżeczki |
czosnek | 1 ząbek |
tymianek, majeranek, pieprz, sól | do smaku |
parówki lub kiełbaski
bezglutenowe |
kilka sztuk |
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wodę wymienić na świeżą i ugotować do miękkości. Wodę odlać. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przecier pomidorowy (lub koncentrat i wodę), przyprawy i pokrojone parówki, gotować kilka minut mieszając. Skrobię rozrobić z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu, zagotować do zgęstnienia.
3 komentarze:
Pięknie wygląda! Uwielbiam !
Fantastyczne danie, zdrowe i sycące. W moim domu podaję wersję z bazylią - obowiązkowo- i z makaronem kukurydzianym. Pozdrawiam :)))
Ciekawy przepis. Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)
Prześlij komentarz