niedziela, 14 września 2014

Cieciorka w sosie pomidorowym (bez glutenu, mleka i jajek)

Ciecierzyca vel cieciorka, zwana też włoskim grochem jest rośliną spokrewnioną z bobem i grochem. Ma lekko orzechowy smak, który moim dzieciom bardzo odpowiada i wolą cieciorkę niż fasolę, soję czy soczewicę "po bretońsku". 



Składniki:


ciecierzyca 1 szklanka suchej
lub 2 puszki konserwowej
dojrzałe pomidory  kilka sztuk
przecier / koncentrat pomidorowy 1 szklanka / mała puszka
skrobia kukurydziana lub tapioka 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
tymianek, majeranek, pieprz, sól do smaku
parówki lub kiełbaski
 bezglutenowe
kilka sztuk


Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wodę wymienić na świeżą i ugotować do miękkości. Wodę odlać.  Dodać obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przecier pomidorowy (lub koncentrat i wodę), przyprawy i pokrojone parówki, gotować kilka minut mieszając. Skrobię rozrobić z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu, zagotować do zgęstnienia.


Pora na pomidora!

3 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Pięknie wygląda! Uwielbiam !

Kraina miodem płynąca pisze...

Fantastyczne danie, zdrowe i sycące. W moim domu podaję wersję z bazylią - obowiązkowo- i z makaronem kukurydzianym. Pozdrawiam :)))

Kasia Jastrzębska | Pełny talerz pisze...

Ciekawy przepis. Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)