Chlebek bezglutenowy przygotowany z mąki z brązowego ryżu, mąki z niepalonej gryki, skrobi i mielonego siemienia lnianego. Wyszedł bardzo delikatny w smaku, a przy tym jest elastyczny i nie kruszy się.
Składniki:
mąka gryczana z niepalonej gryki | 1 szklanka |
mąka z brązowego ryżu | 1 szklanka |
tapioka lub skrobia kukurydziana | 0,5 szklanki |
siemię lniane mielone odtłuszczone | 3 łyżki |
cukier (najlepiej brązowy) | 2 łyżeczki |
sól | 1 łyżeczka |
drożdże instant | 7 g |
olej (użyłam rzepakowy) | 1 łyżka |
woda | 2 szklanki |
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (gryczaną lub ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem pół łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem pół łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.
6 komentarzy:
Podoba mi się! Zapisuję przepis. To musi być pyszny chlebek. :)
dla mnie bomba!
Chlebek upiekłam synkowi jest przepyszny. Mam pytanie jak długo chlebek utrzymuje świeżość?
Bardzo się cieszę, że smakował :) Bezglutenowe pieczywo ma tendencję do szybkiego wysychania, trzeba przechowywać w szczelnych pojemnikach max 2-3 dni.
Ja świeżo upieczony chleb studzę, kroję i od razu część zamrażam. W szczelnych plastikowych pudełkach w zamrażarce można go przechowywać wiele tygodni, a po rozmrożeniu smakuje bardzo dobrze.
To ja dziękuję za wstawienie przepisu na chlebek bezglutenowy i co ważniejsze bez kukurydzy. Mój synek dziś jadł tylko ten chlebek i nic więcej nie chciał. Ma 2 latka więc musi być dobry.
Dzięki za super przepis :) Chlebek jest rewelacyjny. Upiekłam go z myślą o sobie, ale mojej córci też bardzo smakuje :) Także teraz razem będziemy się nim zajadały.
Kasia K-G
Prześlij komentarz