Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru pomidorowego i oliwek.
Uwaga bezglutenowcy!
Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Składniki: mąka z ciecierzycy | 2 szklanki |
skrobia ziemniaczana | 1,5 szklanki |
(lub kukurydziana albo tapioka) | |
drożdże instant | 1 torebka (7g) |
olej | 3 łyżki |
woda lub mleko sojowe | 2 szklanki |
siemię lniane mielone | 3 łyżki |
sól | 1 łyżeczka |
suszone pomidory w płatkach kolendra mielona | 3 łyżki 1/2 łyżeczki |
natka pietruszki pestki słonecznika (niekoniecznie) | 1 łyżeczka 1/2 szklanki |
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej około 30 stopni) do wyrośnięcia na 40 minut - do jednej godziny.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
5 komentarzy:
taki chleb mogłabym jeść codziennie :)
Mam pytanko, mąka z ciecierzycy jest dość ciężka, czy nie ma problemu z wyrośnięciem ciasta? Pozdrawiam :)
Twój chlebek prezentuje się super. Próbowałam kiedyś piec chleb z użyciem tej mąki, ale miałam problem z wyrośnięciem ciasta. Gdzie mogłam popełnić błąd?
Chlebek z tej mąki nie wyrasta za wysoki. Dodatkowo dosypałam dosyć dużo pestek, co również utrudnia wyrastanie ciasta. Można dać mu trochę więcej czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu przed upieczeniem.
Pozdrawiam serdecznie
Znakomity! Dziś upiekłam :) Chlebek ładnie wyrósł, trzymałam go trochę dłużej do wyrastania, najpierw w misce a potem przełożyłam do foremki i jeszcze chwilę wyrastał. Następnym razem spróbuję dodać do ciasta zielonych oliwek, myślę że dobrze się wkomponują :)
Prześlij komentarz