wtorek, 9 grudnia 2014

Placki z cukinii (bez glutenu, mleka i jajek)

Dziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)


Składniki:


cukinia 2 małe szt, około 400g
mąka kukurydziana lub jaglana1,5 szklanki
mielone siemię lniane1 łyżeczka
sól0,5 łyżeczki
kurkuma, słodka papryka
woda gazowana
szczypta
100 ml
olej do smażeniakilka łyżek
(kokosowy, ryżowy lub rzepakowy)


Przygotowanie:

Cukinie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę, siemię lniane, sól, przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać. 
Na patelni (najlepiej z powłoką teflonową lub ceramiczną) rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nakładać dosyć cienkie placki (około 0,5 cm). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik.


Niski IG czyli świadome odżywianieZimowy obiad wegańskiWegetariański obiad IV

4 komentarze:

Justyna Żak pisze...

pysznie:)

Alicja Powroźnik pisze...

Dziękuję za udział w akcji :)

Magdalena Kuchaja pisze...

mają tak piękny kolor, że po zjedzeniu choćby jednego na pewno pojawi się uśmiech na twarzy :)

Marzena pisze...

Bardzo apetyczne:)
Czy można pominąć mąkę kukurydzianą?