poniedziałek, 8 września 2014

Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Bardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :)


Składniki:

Ciasto:
250 g
bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana
cukier puder 125 g
masło lub margaryna bezmleczna 125 g
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
siemię lniane mielone  1 łyżeczka
mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki
aromat waniliowy kilka kropel

Krem budyniowy:


budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna    0,5 kostki

+ kilka nektarynek

Przygotowanie:

Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.


Ciacho na widelcu

7 komentarzy:

samazlodycz pisze...

przepięknie wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje :)

Galantyna.pl pisze...

Coś dla mojej bratowej właśnie rodzinnie przeszli na dietę bezmleczną i bezglutenową :)

Sue pisze...

Bajecznie podane!
Pozdrawiam :)

Natalia pisze...

Przepięknie się prezentuje, to coś dla mnie:)

gin pisze...

Wygląda pięknie - zachwycający ten nektarynkowy kwiat :)

Konczi i Szpileczka pisze...

Piekna tarta!!

Obżarciuch pisze...

wygląda bosko! perfekcyjnie! pychotka :)